fbpx
5 listopada 2021

Jakie filtry do wody dla domu jednorodzinnego wybrać?

Gdy woda ma nieprzyjemny smak lub zapach, jest mętna lub twarda, stosując nowoczesne filtry do wody, możemy ją w prosty sposób uzdatnić. W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów filtrów, które pozwolą przygotować wodę do celów spożywczych i użytkowych. Do uzdatniania wody wykorzystuje się wiele metod filtracji, od mechanicznych zaczynając, przez zaawansowane metody odwróconej osmozy, a na specjalnych zmiękczaczach i odżelaziaczach kończąc. Jaki filtr do wody sprawdzi się w Twoim domu?

Czy wodę z kranu trzeba filtrować?

Wszystko zależy od własnych potrzeb i źródła poboru wody. Gdy korzystamy z wody wodociągowej, wówczas jej dodatkowa filtracja nie jest konieczna – woda jest już uzdatniona, a zatem bezpieczna w stosowaniu, przynajmniej zgodnie z deklaracjami dostawcy (firmy wodociągowej). Gdy wodę pobieramy z własnego ujęcia, ze studni głębinowej, wówczas stosowanie filtrów do wody wydaje się niezbędne. Dzięki nim możemy oczyścić wodę z ewentualnych zanieczyszczeń mechanicznych i biologicznych, a przy okazji zmodyfikować jej smak, zapach czy kolor. Warto pamiętać, że w wodzie pobieranej ze studni głębinowych często występuje nadmiar żelaza i manganu. To substancje mające niekorzystny wpływ nie tylko na wygląd wody, ale także na jej zapach i smak. Wówczas najlepiej stosować specjalne filtry do wody kompatybilne z pompą głębinową, które oczyszczą wodę nie tylko ze stałych zanieczyszczeń, ale także ze związków żelaza, manganu oraz nadmiarowych ilości innych pierwiastków. Wiele osób filtruje również wodę z sieci wodociągowej – wówczas można stosować filtry z wkładami węglowymi, membraną odwróconej osmozy czy urządzenia służące zmiękczaniu wody (miękka woda pomaga w praniu i zmywaniu, chroni również domowe sprzęty przed uszkodzeniami od kamienia).

Samopłuczące filtry do wody

W zastosowaniach domowych coraz większą popularnością cieszą się tzw. samopłuczące się filtry do wody. To urządzenia przeznaczone do automatycznego płukania wstecznego wkładów, najczęściej spotykane w wersie ze sterowaniem czasowym lub sterowane spadkami ciśnienia. Zastosowanie tego typu filtrów do wody zwalnia z konieczności ręcznego, częstego płukania wkładów filtrujących, a tym samym w znaczący sposób wpływa na komfort obsługi całego systemu filtracji wody użytkowej lub pitnej. Urządzenia z mechanizmem płukania wstecznego odnoszą się przede wszystkim do systemów bazujących na filtracji mechanicznej. W przypadku stosowaniu systemów uzdatniania chemicznego wciąż istnieje konieczność okresowej, ręcznej wymiany wkładów.

Jaki rodzaj filtra wybrać?

Rynek produktów dedykowanych filtracji wody spożywczej i użytkowej obfituje w mnóstwo typów urządzeń oferowanych przez wielu producentów. Ze względu na korzystny stosunek ceny do jakości dużą popularnością w zastosowaniach domowych cieszą się m.in. urządzenia polskiej marki Polaqua. To wysokiej klasy sprzęt umożliwiający uzdatnienie wody do celów konsumpcyjnych lub użytkowych, dobrze sprawdzający się w domach jednorodzinnych z własnym źródłem wody, a także korzystających z wody wodociągowej.

Szukając nowego filtra do wody, w pierwszej kolejności musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, co chcemy osiągnąć. Jeśli zależy nam na oczyszczeniu wody z drobin piasku czy innych stałych zabrudzeń, wówczas powinniśmy sięgnąć po filtr mechaniczny. Gdy chcemy zmiękczyć wodę, potrzebny będzie nam filtr z wkładem przeznaczonym do oczyszczania wody ze związków wapnia i magnezu. Jeżeli mamy problem z nieprzyjemnym smakiem lub zapachem wody, wówczas najczęściej stosuje się chemiczne filtry do wody z wkładem węglowym, a w przypadku pobierania wód głębinowych, także z wkładami służącymi odżelazianiu. Ciekawym wyborem, zwłaszcza dla alergików, może być również zakup filtra do wody z membraną odwróconej osmozy, który usunie większość pierwiastków i ewentualnych zanieczyszczeń, czyniąc wodę niemal zupełnie zdemineralizowaną.

Wybór konkretnego rozwiązania w największym stopniu zależy od źródła poboru wody. Gdy wodę pobieramy z prywatnej studni głębinowej, wówczas jej mechaniczna i chemiczna filtracja wydaje się niemal niezbędna. W przypadku wody wodociągowej zwykle uzdatniamy ją jedynie w celu poprawy jej walorów smakowych. Wówczas dobrym wyborem okazują się filtry do wody z wkładem węglowym lub membraną odwróconej osmozy. Gdy woda wodociągowa jest bardzo twarda, można stosować również filtry do jej zmiękczania.